30 mai 2023

Canal 19 România

actualitatea pe primul loc

3 milioane de francezi, în stradă

Ușa primăriei din Bordeaux a fost incendiată în timpul protestelor împotriva creșterii vârstei de pensionare. Ministerul de Interne al Franței susține că 1,08 milioane de oameni au ieșit în stradă în toată țara joi, în timp ce sindicatele spun au participat 3,5 milioane de protestatari. În total, 457 de persoane au fost arestate și 441 de polițiști și jandarmi au fost răniți joi. Mâna unei femei rănite în Rouen.

Un total de 3,5 milioane de persoane au manifestat joi în peste 300 de orașe franceze, potrivit Confederației Sindicatelor (CGT), și 1,08 milioane, potrivit Ministerului de Interne. Violența a izbucnit rapid la Paris când a început marșul.
Pietrele, sticlele și petardele au fost aruncate în poliție, vitrinele magazinelor au fost distruse, stațiile de autobuz și accesoriile stradale au fost vandalizate, iar coșurile de gunoi și chioșcurile de ziare au fost incendiate de oameni îmbrăcați în negru și purtând măști și ochelari de protecție. Anterior, oponenții guvernului au blocat gări, drumuri și părți ale Aeroportului Internațional Charles de Gaulle din Paris. 

În oraşele Nantes şi Rennes (vest) au avut loc, de asemenea, ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. La Nantes, demonstranţii au pătruns în tribunalul administrativ, jefuind zona de recepţie şi spărgând ferestre şi uşi. Mai multe magazine au fost avariate.

În oraşul Lorient, secţia de poliţie şi forţele de ordine au fost vizate de manifestanţi, majoritatea tineri cu feţele acoperite. Ferestrele clădirii au fost sparte de proiectile. Tensiuni mai mult sau mai puţin puternice au fost observate şi în alte oraşe, cum ar fi Toulouse, Bordeaux sau Lille. La Bordeaux manifestanţii au incendiat intenţionat uşa primăriei, dar focul a fost stins după 15 minute, potrivit Le Figaro. Aici urmează să fie primit regele Charles pe 28 martie.  

457 de arestări, 441 de poliţişti şi jandarmi răniţi joi, potrivit ministrului de interne

Ministrul de interne francez, Gérald Darmanin, a declarat că joi, în a noua zi de mobilizare împotriva reformei pensiilor, au avut loc 457 de arestări iar 441 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi. Invitat la postul Cnews vineri, ministrul a mai spus că „903 piese de mobilier urban sau pubele” au fost incendiate joi la Paris în timpul manifestaţiei convocate de sindicate.

La fel ca şeful poliţiei din Paris joi seară, ministrul de interne a insistat pe „radicalizarea” manifestanţilor şi pe violenţa „extremei stângi”. „Extrema stânga vrea să atace Republica”, a spus Darmanin, apreciind că este nevoie de „un mesaj colectiv de condamnare”.

El s-a arătat surprins de absenţa reacţiilor politicienilor în faţa numărului de poliţişti şi jandarmi răniţi, cam 1000 de la începutul mişcărilor de contestare a reformei pensiilor. Există „un sport naţional ce constă în a mânji poliţiştii şi jandarmii”, crede Darmanin. „Ţara trebuie să se trezească şi să condamne extrema stângă şi agitatorii. Ei sunt puţin numeroşi, dar extrem de violenţi”, a adăugat el.

O femeie rănită la mână în circumstanţe neelucidate

Pe de altă parte, ministrul a subliniat munca „formidabilă” a forţelor de ordine pentru a preveni decese. „Nu a existat niciun mort, niciun rănit grav”, a insistat Darmanin, care a vorbit totuşi despre cazul unei manifestante rănite grav la Rouen în condiţii încă neelucidate.

În orașul din nordul ţării, o tânără a fost fotografiată întinsă la pământ, aparent rănită grav la o mână. Potrivit Le Parisien, martorii au spus că și-a pierdut degetul mare după ce a fost lovită de o așa-numită grenadă flash-ball (efecte luminoase) trasă de poliție pentru a dispersa demonstranții, dar autoriăţile au spus că circumstanţele sunt încă investigate.