Milioane de americani decid care va fi următorul președinte al Statelor Unite și cel mai puternic om de pe pământ. Kamala Harris și Donald Trump au nevoie fiecare de cel puțin 270 de voturi electorale pentru a câștiga președinția.
Primele secţii de votare se închid în statele Indiana şi Kentucky, relatează The Associated Press.
Este vorba despre secţii de votare din comitate mici.
Următoarele secţii de votare urmează să fie închise în Florida, Georgia şi Virginia.
Timp de luni de zile, echipele de campanie ale celor doi candidaţi s-au concentrat pe cele şapte state care vor decide aproape sigur alegerile: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania şi Wisconsin.
Donald Trump a vorbit marţi despre „zvonuri” că operaţiunile de vot din Philadelphia sunt parazitate de „fraude masive”, fără a oferi nicio dovadă pentru aceste acuzaţii, relatează AFP.
„Există multe zvonuri privind fraude masive în Philadelphia”, susține candidatul republican la Casa Albă despre acest bastion democrat din statul Pennsylvania.
Autorităţile din acest stat nord-estic, fără îndoială cel mai disputat din duelul dintre Kamala Harris şi Donald Trump, nu au raportat până acum nicio formă de fraudă în oraş.
Un judecător a respins încercarea republicanilor de a bloca unele buletine de vot prin corespondenţă din Georgia
Un judecător din SUA a respins marţi o încercare a republicanilor de a bloca şapte comitate din Georgia, unul dintre statele decisive în alegerile prezidenţiale, să accepte unele buletine de vot prin corespondenţă şi i-a mustrat pe avocaţii partidului pentru ceea ce el a numit discriminare împotriva oponenţilor politici, relatează Reuters.
Comitetul Naţional Republican (RNC) a dat în judecată duminică cele şapte comitate la tribunalul federal din Savannah pentru că le-au permis alegătorilor să returneze buletinele de vot prin corespondenţă în weekend şi luni. Ei au spus că perioada de vot anticipat ar fi trebui să se încheie vineri şi au cerut instanţei să blocheze comitatele să accepte buletinele de vot.
Într-o audiere telefonică de marţi, judecătorul districtual Stan Baker a declarat că aceste comitate vizate de republicani au înclinat toate spre democraţi la alegerile anterioare.
„Nu aş face decât să invalidez voturile din comitatele selectate pe care reclamanţii le-au ales doar pe baza preferinţelor politice din trecut ale cetăţenilor din acele comitate”, a spus Baker, numit de fostul preşedinte republican Donald Trump, care este din nou candidatul prezidenţial al partidului său.
Baker a afirmat că republicanii i-au cerut să „încline balanţa acestor alegeri discriminându-i pe cetăţenii care sunt mai puţin susceptibili să voteze pentru candidatul lor”.
Georgia este unul dintre cele şapte state care ar putea decide rezultatul alegerilor dintre Trump şi adversara său democrată, vicepreşedinta Kamala Harris. Preşedintele Joe Biden a câştigat acest stat sudic în 2020, prima victorie democrată acolo din 1992.
„Georgia îşi face vocea auzită”, a declarat purtătorul de cuvânt al echipei de campanie a lui Harris, Charles Lutvak, într-o postare pe X.
Un purtător de cuvânt al RNC nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost arestat marţi în statul Michigan, acuzat de faptul că a ameninţat să comită un atac violent în cazul în care fostul preşedinte republican obţine o victorie în alegeri, relatează CNN.
Procuratura îl acuză de faptul că a trimis un mesaj de ameninţare la Centrul Naţional de Operaţiuni împotriva Ameninţării al poliţiei federale (FBI), în West Virginia.
”Voi comite un atac împotriva mizeriei de creştini conservatori în cazul în care Trump învonge în alegeri”, se arată în mesaj.
”Am (o puşcă de asalt de tip) AR15 furată şi o ţintă pe care refuz să o numesc, astfel încât să scap nepedepsit în planurile mele”, se arată în mesaj.
În două state cheie rezultatele ar putea să vină mai repede decât la alegerile din 2020
Oficialii din statele-cheie Pennsylvania și Michigan susțin că rezultatele alegerilor de marți se așteaptă să fie numărate mai repede decât în timpul alegerilor din 2020. Guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, a prezis că numărarea voturilor nu va dura la fel de mult ca în timpul ultimelor alegeri prezidențiale, când numărarea voturilor – și declararea alegerilor – s-a prelungit până în sâmbăta de după ziua alegerilor.
Rezultatul cursei dintre Kamala Harris, vicepreşedinta democrată, şi Donald Trump, fostul preşedinte republican, este extrem de imprevizibil, fiind nevoie 270 de voturi electorale pentru o victorie.
Timp de mai multe luni, echipele de campanie ale celor doi candidaţi s-au concentrat pe cele şapte state care vor decide aproape sigur alegerile: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania şi Wisconsin.
Aproximativ 80 de milioane de cetăţeni americani au votat anticipat – fie în persoană, fie prin poştă – înainte de ziua alegerilor, inclusiv Harris.
Biroul Federal de Investigaţii din SUA (FBI) a emis un avertisment în ziua alegerilor cu privire la videoclipuri care pretind în mod fals că provin de la oficiali federali de aplicare a legii.
Unul dintre acestea este despre presupuse ameninţări teroriste la secţiile de votare, în timp ce altul este despre presupuse fraude electorale comise de deţinuţi din cinci închisori. Ambele videoclipuri nu sunt autentice şi răspândesc dezinformări, a explicat agenţia într-un comunicat publicat marţi.
„Integritatea alegerilor se numără printre cele mai importante priorităţi ale noastre, iar FBI colaborează îndeaproape cu partenerii de aplicare a legii la nivel local şi de stat pentru a răspunde ameninţărilor electorale şi pentru a ne proteja comunităţile în timp ce americanii îşi exercită dreptul la vot”, a precizat FBI.
„Încercările de a înşela publicul cu conţinuturi false despre evaluările ameninţărilor şi activităţile FBI au ca scop subminarea procesului nostru democratic şi erodarea încrederii în sistemul electoral”, a adăugat acesta.
„FBI încurajează pe toată lumea să caute informaţii despre alegeri şi vot din surse de încredere, cum ar fi biroul electoral local”.
Programul birourilor electorale a fost prelungit într-un comitat din statul Pennsylvania
Un tribunal din Pennsylvania a aprobat marţi o cerere de extindere a programului birourilor electorale într-un comitat foarte pro-Donald Trump din acest stat swing ca urmare a unei defecţiuni tehnice a aparatelor de vot, transmite AFP.
Secţiile de votare vor fi astfel deschise încă două ore, până la ora locală 22:00 (03:00 GMT), în comitatul Cambria, care în 2020 a votat în proporţie de aproape 70% pentru candidatul republican la preşedinţia SUA.
Pennsylvania este unul dintre cele şapte state cheie care se aşteaptă să decidă soarta alegerilor prezidenţiale în care se confruntă Donald Trump şi Kamala Harris.
Un tribunal din acest comitat a fost contactat de comisia electorală locală după ce aceasta a constatat o „defecţiune a software-ului” la aparatele electronice de vot care „a împiedicat alegătorii să îşi scaneze buletinele de vot completate”, potrivit documentelor depuse marţi la instanţă.
„Problemele de procesare a buletinelor de vot în această dimineaţă (marţi) în Cambria au dus la întârzieri. Acest lucru este pur şi simplu inacceptabil”, a reacţionat, într-un comunicat, preşedintele Comitetului naţional republican, Michael Whatley.
„Echipa noastră juridică a acţionat imediat pentru a obţine o prelungire a programului cu scopul de a oferi alegătorilor posibilitatea de a vota. Avem nevoie ca alegătorii să rămână la rând!”, a adăugat el.
Rezultatul alegerilor în statul-cheie Georgia urmează să fie cunoscut în seara scrutinului
Rezultatul alegerilor în statul-cheie Georgia urmează să fie cunoscute în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat secretarul de Stat local Brad Raffensperger.
Aproximativ 70% dintre voturile exprimate în acest stat-cheie urmează să fie numărate „până marţi seara, la ora locală 20.00 (miercuri, 3.00, ora României)”, a declarat Brad Raffensperger, presei.
Este un proces mai rapid decât în anii precedenţi, deoarece legea le permite comitatelor să înceapă să contabilizeze voturile anticipate şi prin corespondenţă, mai devreme.
În 2020, Donald Trump a execitat presiuni asupra lui Raffensperger „să găsească” voturi în plus.
Pe de altă parte, orăşelul Dixville Notch, în New Hampshire, a fost primul care a numărat buletinele de vot exprimate, imediat după miezul nopţii (7.00, ora României), relatează CNN.
Procedura numărării voturilor a fost rapidă deoarece doar şase persoane s-au prezentat la urne.
Donald Trump a declarat că ar fi pregătit să-şi recunoască înfrângerea în faţa Kamalei Harris dacă „alegerile sunt corecte”, agitând în acelaşi timp spectrul unor posibile fraude electorale, după ce a votat în Florida marţi, relatează AFP.
„Dacă pierd alegerile, dacă alegerile sunt corecte, voi fi primul care o va recunoaşte. Până în prezent cred că sunt echitabile”, a spus candidatul republican la Casa Albă.
Fostul preşedinte american şi candidatul republican Donald Trump şi-a exprimat marţi votul pentru alegerile prezidenţiale într-o circumscripţie electorală din Palm Beach, Florida, unde îşi are reşedinţa, şi a declarat că în „seara aceasta va fi o mare victorie”, transmite EFE.
Fostul preşedinte a mers la vot împreună cu soţia sa, Melania Trump, la scurt timp după ora locală 11:40 (16:40 GMT) la Centrul de Recreere Mandel din Palm Beach, după ce urnele s-au deschis marţi dimineaţă la ora locală 07:00 în Florida (12:00 GMT).
„Ne descurcăm foarte bine în Georgia (stat ‘swing’) şi peste tot”, a declarat Trump presei, însoţit de fosta prima doamnă, la centrul de votare din oraşul unde se află luxosul său complex Mar-a-Lago.
Donald şi Melania Trump votează la Palm Beach, în Florida
Candidatul republican la președinție, Donald Trump, a votat marţi, împreună cu Melania Trump, la Palm Beach, în Florida, şi a dat asigurări că a avut cea mai bună campanie de până acum, relatează The Associated Press.
„Am purtat o campanie excelentă. Cred că poate e cea mai bună dintre cele trei. Am fost grozavi în prima. Am făcut mult mai bine în a doua, dar s-a întâmplat ceva. Aş spune că asta e cea mai bună campanie în care am candidat”, a declarat el, alături de soţia sa, fosta Primă Doamnă Melania Trump.
Kamala Harris ţinteşte grupuri de alegători-cheie în interviuri de ultim moment la radio
Candidata republicană la fotoliul de la Casa Albă Kamala Harris ţinteşte marţi, în ziua alegerilor, în interviuri la radio, anumite grupuri de alegători-cheie, relatează The Associated Press.
Ea a vorbit despre imigraţie şi reducerea disensiunilor politice la emisiunea „The Big K Morning Show” a lui Larry Richert la postul NewsRadio KDKA din Pittsburgh.
La altă emisiune, „Big Tigger Morning Show”, la postul V-103, în Atlanta, ea a vorbit despre impactul politicilor sale asupra bărbaţilor afroamericani şi despre implicaţiile istorice ale scrutinului.
La emisiunea „Bigger Tigger”, ea a reluat o temă pe care a abordat-o insistent în ultimele zile ale campaniei, şi anume că vrea să învingă pentru a-i ajuta pe americanii obişnuiţi, în timp ce Trump vrea înapoi la Casa Albă pentru a-şi ataca inamicii.
„Dacă este ales, va intra în Biroul Oval cu lista sa de inamici”, a denunţat Harris.
„Este plin de răzbunare, plin de ranchiună. Totul este despre el. Când voi veni eu pe 20 ianuarie (în Biroul Oval), voi veni cu lista mea de lucruri de făcut pentru poporul american”, a declarat ea.
Partenerul de cursă al vicepreşedintei, guvernatorul statului Minnesota Tim Walz, a înregistrat, la rândul său, mai multe interviuri, difuzate marţi la posturi de radio Georgia, Michigan, Pennsylvania şi North Carolina, potrivit campaniei.
Trump îşi îndeamnă susţinătorii să voteze „indiferent cât de mult va dura”
Candidatul republican Donald Trump le-a cerut marţi susţinătorilor săi să voteze indiferent de cozile lungi la secţiile de vot în ziua alegerilor prezidenţiale din SUA, aflată în plină desfăşurare, transmite dpa.
„Entuziasmul votanţilor întrece toate limitele”, a scris Trump pe reţeaua socială X. „Aceasta înseamnă că vor fi cozi lungi! Am nevoie să vă daţi votul indiferent cât de mult va dura. Staţi la rând’, a îndemnat el.
„Este de acum oficial ziua alegerilor! Va fi cea mai importantă zi din istoria americană. Democraţii comunişti radicali vor să vă luaţi lucrurile şi să plecaţi acasă”, a mai scris fostul preşedinte republican.
La rândul ei, candidata democraţilor, Kamala Harris i-a chemat pe cetăţeni să voteze, scriind pe X că ‘astăzi este ultima ta şansă să ai un impact în aceste alegeri’.
Site-ul cu informaţii electorale din Florida înregistrează probleme tehnice
Alegătorii din Florida care verifică pe un site administrat de către stat dacă sunt înscrişi sau nu pe liste electorale au primit marţi un mesaj cu privire la o eroare, relatează The Associated Press.
Un purtător de cuvânt al secretarului de Stat din Florida Cord Byrd a confirmat că instrumentul de căutare de informaţii electorale online înregistrează probleme tehnice, însă nu a răspuns unor întrebări despre cauza problemei.
„Acţionăm să rezolvăm”, a declarat purtătorul de cuvânt Mark Ard.
„Furnizăm site-uri alternative şi locuri în care alegătorii să-şi găsească informațiile electorale, (şi anume) circumscripția lor”, a declarat el.
Locuitorii Floridei îşi pot verifica statutul înscrierii pe liste şi pot afla locul în care să voteze pe site-ul supervizorului alegerilor din comitatul în care locuiesc, scrie AP.
Timpul votării, prelungit într-un comitat din Pennsylvania. Un software s-a defectat
Timpul votării, prelungit într-un comitat din Pennsylvania, din cauza defectării unui software
Timpul de votare a fost prelungit în comitatul Cambria, în Pennsylvania, după ce defectarea unui software a perturbat scanarea buletinelor de vot, anunță marți, Biroul Comisarilor comitatului, relatează CNN.
„Consiliul a depus o ordonanță la tribunal prin care prelungeşte timpul de votare în comitatul Cambria. Nimeni nu ar trebui respins în secțiile de votare dacă vrea să voteze”, anunţă sursa citată.
„Consiliul Electoral al comitatului Cambria a luat măsuri pentru a apela la specialişti în informatică să examineze problema software-ului. Toate buletinele de vot complete vor fi acceptate, securizate şi numărate de către Consiliul Electoral”, anunță Biroul Comisarilor comitatului Cambria.
S-au deschis secțiile de votare în Georgia, stat cheie pentru alegerile prezidenţiale
Statul Georgia în lumina reflectoarelor, marcat de un vot anticipat masiv şi istoric
Secţiile de votare s-au deschis marţi într-unul din statele cheie pentru alegerile prezidenţiale americane, Georgia, unde peste 50% dintre alegători au votat în avans şi unde democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump sunt practic la egalitate, informează EFE.
Ca urmare a afluxului mare de alegători care au ales să voteze timpuriu, Secretariatul de Stat al Georgiei estimează că, la închiderea secţiilor de vot, la ora 19:00, 70% din buletinele de vot vor fi pregătite pentru tabulare.
Un total de aproximativ 3,8 milioane de persoane au votat în avans, iar alte 265.000 au votat în absenţă, ceea ce reprezintă aproape 56% din totalul de 7,2 milioane de alegători activi ai statului Georgia, un număr record potrivit aceleiaşi entităţi.
În centrele de votare, care au fost deschise pe 7 mai, îşi vor putea exprima sufragiul alte trei milioane de alegători.
Nu se anticipează cozi în această zi de vot, despre care oficialii electorali au garantat că va fi sigură şi transparentă, lucru pe care îl reiterează în mod constant după ce Donald Trump a denunţat o presupusă fraudă electorală în 2020.
Anul acesta, prezenţa la vot a fost de aşa natură încât în 92 din cele 159 de comitate ale statului Georgia, inclusiv cele mai populate (Fulton, Gwinnett, Cobb şi DeKalb), care fac parte din zona metropolitană a oraşului Atlanta, participarea a depăşit 50%, o situaţie din nou fără precedent în acest stat.
În ceea ce priveşte informaţiile de natură demografică, datele relevă o participare mai mare la votul timpuriu în rândul femeilor şi al grupelor de vârstă cuprinse între 50-70 şi 18-24 de ani.
A început votarea în majoritatea statelor din SUA
The Guardian: De la ora 9:00, ora Europei de Est (ora 16.00 în România, n. red.), votarea este curs de desfășurare în Arizona, Iowa, Oklahoma, Texas, Colorado, Wisconsin, Tennessee, Nebraska, Arkansas, New Mexico, Utah, Mississippi, unele zone din Minnesota, Montana, Dakota de Nord și Dakota de Sud.
Ele se adaugă secțiilor de votare care s-au deschis mai devreme, printre care Alabama, Delaware, Districtul Columbia, Florida, Georgia, New Hampshire, Illinois, Indiana, Kansas, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Michigan, Missouri, Pennsylvania, Rhode Island, Rhode Island și Wyoming.
Peste o oră, votul în ”ziua alegerilor” va fi posibil și în California și Idaho. La ora 11 am ET (ora 18.00 în România, n. red.), se va deschide votarea în Washington și Alaska.
Întrebarea adresată lui Vladimir Putin în septembrie 2024 cu privire la alegerile prezidențiale din SUA a stârnit un zâmbet ironic și o sprânceană arcuită din partea președintelui Rusiei.
Alegătorii din SUA se îndreaptă spre urne pe o vreme urâtă
În această dimineață plouă în mare parte din centrul SUA, potrivit AP, iar meteorologii spun că sunt posibile furtuni în mari zone ale țării în cursul zilei de astăzi.
În Houston, camerele televiziunii locale au arătat alegători strânși sub umbrele în timp ce așteptau să intre în secțiile de votare. În Miami Lakes, Florida, cel puțin un alegător a ținut un buletin de vot deasupra capului într-un efort inutil de a se feri de o ploaie torențială.
Și nu este vorba doar de ploaie. Conform meteorologilor, alegătorii din Colorado și Montana ar putea vedea zăpadă în cursul zilei de astăzi.
Aproape 80 de milioane de americani – inclusiv Kamala harris şi Joe Biden – au votat anticipat, dintre cei 244 de milioane de alegători. Rivalul său urmează să voteze marţi, în apropierea reşedinţei sale, Mar-a-Lago, în Florida.
Alegerile generează mult suspnas în privinţa rezultatului, aşteptat posibil în noaptea de marţi spre miercuri sau după scurtin, notează News.ro.
Sursa: StirilePROTV