Ne apropiem de postul Crăciunului şi trebuie să ne gândim foarte bine ce mâncăm, cei care îl respectăm, pentru că în lipsa proteinei, tindem să consumăm prea mulţi carbohidraţi. Asta aduce exces de kilograme, dar şi carenţe de vitamine. În plus, produsele de „post” pe care le găsim în rafturile magazinelor, se dovedesc în mare parte adevărate bombe colorice pline de aditivi care ne pun în pericol sănătatea, după cum afirmă nutriţioniştii. Mâncarea de post trebuie sa aibă la bază multe fructe şi legume, asociate corect, ca să ne bucurăm şi de beneficii pentru organism.
Alina Bereczki lucrează în bucătăria unei cafenele din Timișoara şi găteşte cele mai gustoase produse de post. Humusul este în topul comenzilor făcute de clienţi.
Prânzul de post poate fi completat si cu o lipie plină de legume, în loc de pâine sau alte garnituri formate din carbohidraţi, care ne aduc şi cele mai multe kilograme în plus.
Cei care mănâncă de post sau doar şi-au impus o alimentaţie mai sănătoasă, pot adăuga un mix de salată și rucola. Se serveşte ca atare sau însoţită de un humus aromat.
Cu 3 zile inainte de Postul Craciunului, magazinele sunt pline de conserve care promit să ne ajute să trecem mai uşor peste zilele cu restricţii alimentare. Pateul vegetal e cel mai la îndemână.
Daca vreti sa tineti postul pana la capat, fara probleme de sanatate ideal este sa evitati conservele, iar farfuriile sa vi le umpleti de fructe si legume atent asociate. Cu aportul potrivit de proteine, grasimi si fibre, organismul se va simti la fel de bine ca si sufletul.
Postul Crăciunului începe în data de 14 noiembrie. Pentru ca este un post al bucuriei, din cele 40 de zile post, în 14 este dezlegare la pește. Prima, chiar in 21, cand celebrăm Intrarea Maicii Domnului în Biserică.