Am putea alege președintele chiar în ziua de Paște. Există două scenarii luate în considerare pentru organizarea noilor alegeri.


După negocieri intense, care au durat ore întregi, s-a format o coaliție pro-europeană. PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile, altele decât cea maghiară, au convenit să guverneze împreună. Mai mult, partidele din această mare coaliție sugerează că ar putea să participe la alegerile prezidențiale cu un candidat unic. Deși nu au stabilit încă cine va ocupa funcția de prim-ministru, PSD a obținut cele mai multe voturi.

După ore lungi de negocieri dificile, liderii partidelor au ajuns la un acord privind formarea unei coaliții pro-europene. Social-democrații își doresc un tandem președinte – premier, în care PSD să propună șeful Guvernului, iar PNL să susțină un candidat comun la prezidențiale. Totuși, este greu de anticipat cât de simplă va fi implementarea acestei idei, având în vedere că USR face parte din coaliție, iar Elena Lasconi a obținut un procent mult mai mare decât Nicolae Ciucă. Liberalii ar prefera o alianță a partidelor de dreapta care să sprijine un candidat unic pentru Cotroceni. UDMR nu are pretenții asupra funcției de președinte sau premier, însă ar dori ca, în cadrul coaliției, să existe un singur candidat, care să nu fie o figură uzată a formațiunilor politice.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, totul va depinde de instalarea noului Guvern și de data în care Executivul va stabili noul calendar electoral. O primă variantă ar fi ca Turul 1 să aibă loc pe 23 martie, iar finala pe 6 aprilie. Un alt scenariu ar presupune ca Turul 2 să fie organizat pe 20 aprilie, în ziua de Paște. Curtea Constituțională a stabilit că actualul președinte va continua să își exercite mandatul până la depunerea jurământului de către noul președinte ales.