O situație fără precedent în istoria alegerilor prezidențiale din România! Cu doar două zile înainte de al doilea tur de scrutin, nu știm cu certitudine dacă vom merge la vot duminică. Nu pentru că nu am dori să votăm, ci pentru că există încă posibilitatea ca alegerile să fie anulate. Pe baza documentelor desecretizate de CSAT, care îl implică pe candidatul Călin Georgescu, la CCR sunt înregistrate mai multe sesizări care cer invalidarea primului tur de scrutin și repetarea alegerilor prezidențiale. În același timp, Parchetul General s-a autosesizat și a demarat o anchetă în acest caz. Toate acestea în contextul în care românii din Diaspora au început deja să voteze în această dimineață.
Până la această oră, aproape 5.000 de români au votat la alegerile prezidențiale în străinătate. Asta în timp ce judecătorii Curții Constituționale s-au reunit din nou în această dimineață pentru a verifica dacă documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării conțin elemente și informații noi care ar putea anula alegerile prezidențiale de duminică. Asta în contextul mai multor sesizări la Curtea Constituțională. Ieri, judecătorii curții s-au reunit și pentru a purta o conversație neoficială.
Curtea Constituțională a declarat aseară că aceste sesizări vor fi luate în considerare și examinate după turul al doilea al alegerilor prezidențiale, când Curtea va intra în procedura de validare a alegerilor. Ce înseamnă asta în practică? În cazul în care alegătorii români votează pentru Călin Georgescu în alegerile prezidențiale duminică seară, rezultatele pot fi dezvăluite săptămâna viitoare. Cu toate acestea, pe baza sesizărilor depuse și a informațiilor noi obținute din rapoartele CSAT desecretizate, Curtea Constituțională a decis să anuleze mandatul. În acest context, Curtea Constituțională va discuta din nou într-o ședință informală, care a început la ora 10:00, dacă nu există elemente noi care ar putea duce la anularea alegerilor prezidențiale până duminică.
Dacă funcția de președinte devine vacantă, atunci cel care ocupă ca interimar această funcție ar trebui să fie președintele Senatului sau, în ordine, cel al Camerei Deputaților. Însă mai există un articol, lege organică adoptată de Parlamentul României, și doar în cazul în care în România s-ar declara stare de război sau stare de catastrofă. Nu e cazul în acest moment, deși avem un război hibrid în plină desfășurare. Aceste războaie hibrid sunt mai greu de înțeles și de perceput de către oameni.
Diaspora a început deja să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care se înfruntă Elena Lasconi (USR) și candidatul independent Călin Georgescu. Prima secţie de vot din străinătate s-a deschis la Auckland, Noua Zeelandă, vineri la ora locală 12:00 (01:00 ora României).
După primul tur al alegerilor prezidenţiale 2024, care a avut loc în perioada 22-24 noiembrie în Diaspora și pe 24 noiembrie la secțiile din țară, Călin Georgescu a obţinut 22,94% (2.120.401 voturi), iar Elena Lasconi – 19,17% (1.772.500 voturi), potrivit rezultatelor oficiale ale BEC.