De ce unii tineri din generaţia Z ar da putea da „seen” mersului la vot în acest an

Anul acesta, peste un milion de alegători îşi vor vota pentru prima dată preşedintele. Sunt tinerii din generaţia Z, cei despre care se spune că s-au născut cu „telefonul în mână”. Ei ar putea schimba radical viitorul ţării, dacă entuziasmul primului scrutin pentru Cotroceni nu ar fi umbrit de lipsa de încredere în clasa politică.

Doar o lună ne mai desparte până la alegerile prezidențiale, iar tinerii din generația Z ştiu clar ce vor de la România. „Schimbare, mărire de salarii, să se renoveze clădirile, să avem și noi o reputație mai bună în Europa. Să nu se promită. Să se şi facă”; „Micşorarea taxelor ar fi schimbare. Avem salarii de trei lei dar avem taxe uriașe, iar oamenii nu se ajung cu banii”; „Dezvoltarea educației în România cu măsuri concrete”, sunt doar câteva dintre părerile tinerilor.

Tinerii din generația Z sunt primii „nativi digitali”, care nu au cunoscut o lume fără internet. Lipsa educației politice și a dezbaterilor electorale pe limba lor îi fac să se simtă ignorați, cred specialiștii. Iar de multe ori asta se poate traduce într-un „seen” dat mersului la vot.

Potrivit unui studiu recent, politicienii nu sunt pe primul loc în topul preferinţelor celor născuţi între 1996-1997 şi 2010.Din patru milioane și jumătate de tineri cu drept de vot, peste 2 milioane s-au prezentat la urne în duminică alegerilor din iunie.