Venirea în funcție de președinte a lui Călin Georgescu, un candidat cu poziționări controversate, ar duce la o intensificare a discursului anti-UE și anti- NATO și ar duce la scăderea sprijinului pentru Ucraina. Mai mult, dacă în Parlament și la nivel de Guvern va fi o colaborare a partidelor suveraniste cu PSD mecanismele de control reciproc vor fi și mai slăbite.
Cursa pentru Palatul Cotroceni intră pe ultima sută de metri. În timp ce unele partide se poziționează clar pentru un con didat (PNL, UDMR, SENS, REPER sunt pro-Lasconi, în timp ce POT și AUR pro-Georgescu), altele joacă o carte a așa-zisei neutralități, cum e cazul PSD, care speră să fie ori cu un președinte, ori cu celălalt într-o formula politică aflată la guvernare.
În acest context, Libertatea a vorbit cu doi specialiști referitor la ceea ce ar putea însemna pentru România, în plan extern și intern, ca în cea mai importantă funcție din stat să fie un politician care își exprimă aprecierea pentru Putin, are un discurs antipartide, împotriva instituțiilor europene și care pune sub semnul întrebării apartenența la NATO. Iar aspectul esențial este cel al limitelor pe care le are din punct de vedere al exercitării mandatului.
Politologul George Jiglău susține că influența și puterea de care va beneficia Călin Georgescu, dacă va fi președinte, va depinde mult dacă va avea o majoritate parlamentară și un Guvern pe linia sa de gândire sau dacă îi vor fi ostile.
Fostul șef al diplomației precizează că pericolul ieșirii din NATO nu există, dat fiind că procesul e mult mai complex și de durată, însă semnalul este unul clar de neîncredere în Alianță. „El, în eventualitatea în care devine președinte, nu poate determina ieșirea din UE sau din NATO. Lucrurile sunt mult mai complicate. Simpla punere în discuție a unui program strategic al României, că nu e un program pe cinci ani, ci un program lung, e toxică pentru societatea românească”, arată Adrian Cioroianu.
De altfel, fostul ministru de externe este de părere că o parte din afirmațiile lui Georgescu sunt de așa natură încât să frapeze și să distragă atenția de un program prezidențial concret. „Toate aceste declarații referitoare la Ierusalim și mutarea ambasadei, eu cred că sunt făcute pentru distragerea atenției. Așa a fost și era președintelui de partid Dragnea. Când nu ai soluții la probleme de ordin intern, vii cu idei care mută discuția, atenția, în altă parte. Eu cred că un om responsabil e mai atent să răspundă priorităților puse de oameni, nu să vină cu idei de mutare a ambasadei de la Ierusalim la Tel Aviv”, completează Cioroianu.
Cioroianu susține că România va pierde din influență dacă liderul țării se duce într-o zonă a personajelor politice bizare. „E limpede că va fi încadrat de la început în familia bizarilor din politica europeană. Au mai fost în diverse țări astfel de personaje. Cum sunt declarațiile de-a lungul timpului ale președintelui Cehiei, cele ale liderului maghiar. Nu e un fulger picat din senin. Problema e că dânsul nici nu are un partid sau are și nu știm noi deocamdată și spre ce familie politică europeană”, a completat Cioroianu care a amintit că familia politică din care face parte AUR a sprijinit la nivel european Ucraina, deși personal eurodeputații Alianței nu au votat pro-Ucraina.
Nu în ultimul rând, Cioroianu a subliniat că la ședințele de Consiliu European Călin Georgescu s-ar duce și ar spune ce ar vrea, pentru că acolo nu e un control, dat fiind că acesta ar fi reprezentantul la întâlnirile cu șefii de stat și de guvern din UE.