Numărul românilor care şi-au pierdut viaţa în inundaţiile catastrofale din Valencia a ajuns la 7. Ultimele trei victime din ţara noastră au fost identificate ieri de autorităţile din Spania, zi în care peste o sută de mii de oameni au participat la un protest uriaş. Manifestanţii au cerut demisia şefului regiunii, acuzat că a ignorat avertismentele meteorologilor în ziua tragediei. Mitingul s-a încheiat cu lupte de stradă, în care zeci de poliţişti au fost răniţi.
Anunţul deceselor a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe, care a confirmat că încă trei victime au fost identificate, pe lângă cele 4 de până acum. Alţi trei români sunt daţi în continuare dispăruţi. În total, 222 de oameni şi-au pierdut viaţa în noaptea de 30 noiembrie.
În Valencia, 130.000 de persoane au ieşit în stradă să protesteze faţă de răspunsul întârziat al autorităţilor.
Furia celor care şi-au pierdut rudele sau munca de-o viaţă s-a îndreptat către preşedintele regiunii. În ziua furtunii, Carlos Mazon a fost ore întregi la masă cu o jurnalistă. Primele alerte le-a trimis la 8 seara, după ce în unele zone fuseseră deja precipitaţii cât pentru un an.
Manifestaţia paşnică a fost înlocuită rapid de violenţe. Protestatarii au aruncat cu noroi şi rachete de semnalizare în uşa primăriei, însă furia s-a îndreptat inclusiv către poliţişti. 31 de ofiţeri au fost răniţi, iar patru persoane au fost arestate.
Protestele au continuat până la lăsarea nopţii şi în Madrid, unde 300 de oameni au cerut să li se facă dreptate celor afectaţi de inundaţiile devastatatoare.
La aproape 2 săptămâni de la tragedia provocată de ploile torențiale record, străzile din oraşele afectate sunt încă acoperite de noroi și moloz. Mii de voluntari merg în fiecare zi să ajute la curăţenie. Printre ei se numără şi un grup de români din Madrid.
Guvernul spaniol a decretat stare de catastrofă în toată regiunea şi a aprobat un ajutor de 10,6 miliarde de euro pentru victime.