În era digitală, jocurile video nu mai sunt doar o simplă distracţie. Devin tot mai serioase, în special pentru copiii care se pregătesc de o carieră în programre. În ciuda concepţiei generale, un studiu recent arată că, dimpotrivă, timpul petrecut la calculator poate crește IQ-ul copiilor cu până la 2,5 puncte peste media generală. Psihologii trag însă şi câteva semnale de alarmă. Prea mult timp în faţa calculatorului poate crea dependenţă şi îi poate izola pe copii de viaţa reală.
În spatele misiunilor captivante, jocurile video ascund şi abilităţi valoroase. Gândirea logică, dexteritatea şi creativitatea sunt doar câteva dintre ele. Andrei are doar 11 ani. De doi ani învață programare, iar acum îşi creează deja propriile jocuri.
Comportamentul copiilor care se joacă pe calculator sau pe console a fost subiect de studiu în mai multe ţări. Cercetătorii din Olanda, Germania și Suedia au descoperit că jocurile video au, de fapt, un efect pozitiv asupra inteligenței copiilor. Pot creşte IQ-ul cu până la 2,5 puncte peste media generală.
Specialiştii recomandă ca adolescenţii să nu petreacă mai mult de 3 ore pe zi în faţa calculatorului. În cazul copiilor de 5-6 ani, timpul scade – până la 30 de minute.