O boală aproape dispărută de două decenii poate reveni oricând în România, avertizează medicii infecționiști. Asta, după ce mai multe țări europene au găsit virusul sălbatic în apele menajere.
La noi, nivelul vaccinării împotriva poliomielitei a devenit critic, pentru că multe familii nu se consultă cu medicul, ci iau de bune articole fake news. Copiii riscă oricând să devină victime ale virusului, detectat recent la pacienți din Ucraina.
Imaginile sunt de acum 75 de ani, când sute de mii de copii din toată lumea, schilodiți de virusul polio, stăteau luni întregi în sanatorii, încercând să își recapete mersul. Boala lovea- ca și acum- sistemul nervos central și paraliza – cel mai adesea – mușchii picioarelor, dar deseori răsucea în poziții grotești brațele, coloana și gâtul. Dacă cedau și mușchii respiratori, pacientul murea sufocat.
Vaccinarea globală, începută în 1956 și în România, a salvat deja miliarde de copii din toate generațiile. Deși statul român oferă gratuit vaccinul antipolio, în ultimii ani rata imunizării a scăzut la 75%, față de 90%, procentul minim care ar acoperi revenirea în față a bolii.
În fața creșterii alarmante a numărului de părinți care refuză vaccinarea, Institutul Național de Sănătate publică a trimis în teritoriu o circulară în care medicii sunt rugați să cheme familiile care au copii nevaccinați, așadar vulnerabili, ca să recupereze întârzierile din schema vaccinală. Mai ales că în ultimele săptămâni virusul poliomielitic a fost detectat, în apele uzate, în Germania, Spania, Polonia, Finlanda și Regatul Unit. Cele mai recente cazuri au fost descoperite în Ucraina, la granița cu România.
Și în Statele Unite, curentul antivaccinist a încercat să discrediteze imunizarea antipolio. Președintele Trump a anunțat însă că acest vaccin nu va fi eliminat din schema națională.
Pentru protecție optimă, copiii trebuie vaccinați obligatoriu cu prima doză la 2 luni și rapeluri la 4, 6 luni și 5-6 ani.
Sursa: Pro TV