O dramă despre promisiunile unui politician și a unui minor dependent de droguri România are un singur centru pentru a-i trata

În România, unde se vorbește puțin și se face puțin despre dependență, consumul de droguri este în creștere, iar vârsta consumatorilor de droguri scade dramatic.

Drogurile se vând ușor în școli, iar mulți copii sunt tentați de mediul lor sau apelează la droguri pentru a-și acoperi propriile nevoi sau drama familială

 

Acum câteva săptămâni, în campania mea „Pericolele dependenței”, am împărtășit drama pe care o trăiesc consumatorii și familiile lor, dar le-am spus și autoritățile nu fac nimic

Ulterior, guvernanții au reacționat și au promis că vor lua măsuri. Deocamdată, rămânem la acest nivel și reluăm acest subiect dureros, inclusiv duminică, la ”România, te iubesc!”.

Pe poarta Spitalului de Psihiatrie Voila, o mamă și un tată își aduc fiul în căutarea leacului.

Copilul are puțin peste 16 ani. A început să se drogheze în pandemie. Pătrund cu teamă în salonul unde o asistentă coboară patul pe care puștiul va sta săptămâni la rând. Părinții, cu lacrimi în ochi, își iau rămas bun.
Datele arată că în România, în ultima vreme se consumă de trei ori mai multă ketamină decât în alte state din Europa. Părinții se întâlnesc cu managerul spitalui care îi întreabă când au realizat că fiul se droghează.

Spitalul din Voila e singurul loc din România în care copiii dependenți de droguri pot fi tratați și recuperați. Locul și-a schimbat fața cu ajutorul Asociatiei „Zi de bine”, care din donații a amenajat saloane, spații pentru consiliere și plătește psihologi care să facă terapie cu copiii.

Am prezentat acum cateva saptamani in campania „pericolul dependentei” situatia alarmanta din Romania si strigatul disperat al familiilor care nu au unde sa isi trateze dependentii. Imediat dupa campanie, guvernantii dau semne ca s-au trezit.

Premierul pasează problema la minsitrul Sănătății, care a fost de trei ori la Voila să preia modelul. A alcătuit în minister un grup de lucru. Reamenjarea centrului din Voila s-a făcut într-o luna, la începutul anului. Grupul de lucru din minister lucrează de 7 luni. N-a ajuns încă la un rezultat.

De luni bune, managerul spitalului Voila solicită Ministerului Sănătății să deblocheze posturile pentru a putea să aduca noi psihologi. Nu s-a întâmplat. Începe campania electorală și va tot vorbi despre măsuri mărețe. Deocamdată, rezultele sunt zero.

Sursa: Pro TV