București-Ilfov este regiunea europeană cu cel mai mic risc de sărăcie a populației din UE, doar 2,1%, arată ultimele statistici Eurostat.
În multe clasamente, Bucureștiul reușește să depășească alte capitale europene și la capitolul putere de cumpărare. Pe de altă parte, alte regiuni din România sunt la celălalt capăt al clasamentului, cu risc de sărăcie ridicat.
În ultimii doi ani, România a avut cele mai mari creșteri salariale din 2008 și până acum, aproape 25%. Iar asta se vede și în nivelul de trai, mai ales al celor din București-Ilfov. Astfel, potrivit Eurostat, Capitala și zona Ilfov sunt regiunile cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană, 2,1%, după o regiune din Italia și alta din Belgia, depășind astfel regiuni din Germania și Franța.
Specialiștii în economie spun că suntem în această situație deoarece, la noi în țară, majoritatea lucrurilor și a serviciilor sunt mult mai ieftine. Deși veniturile sunt mai mici, reușim să facem mai multe lucruri cu aceiași bani. Astfel, și la capitolul putere de cumpărare, Bucureștiul este peste alte capitale europene.
Potrivit unui studiu recent, un locuitor din București are la dispoziție, în medie, peste 18.500 de euro pe an pentru toate cheltuielile, cum ar fi cele legate de alimentație, cumpărături, facturi, vacanțe sau transport. La nivel european, puterea de cumpărare este aproape la același nivel, 18.700. Cu alte cuvinte, cei din Capitală o duc la fel de bine ca unii dintre vestici.
Pe de altă parte, alte regiuni din România, precum Moldova și Oltenia, sunt la celălalt capăt al clasamentului, cu risc de sărăcie ridicat.
Regiunile cu cel mai mare risc de sărăcie din Europa sunt Sicilia și Calabria. Potrivit Eurostat, pentru acest indicator au măsurat veniturile în comparație cu alți rezidenți din acea țară.
Sursa: Pro TV