Românii consumă mai puţin vin, dar aleg vinuri de calitate. Cel puţin aceasta este informaţia prezentată de ultimele date ale Oficiului Naţional al Viei. Vinul obișnuit este treptat înlocuit cu vinuri premium. Un produs din această gamă costă minim 100 de lei.
De multe ori, sortimentul de vin potrivit este dictat de alegerea meniului. O legătură adecvată îmbunătățește atât gustul mâncărurilor, cât și aroma unei băuturi fine. În cazul unei întâlniri romantice, ar fi ideal să începeți seara cu un vin spumant pentru a stimula conversația, iar apoi să selectați preparatul principal în funcție de vinul roșu pe care doriți să-l savurați.
Un vin de calitate produs local costă minim 25 lei. Mulţi clienţi sunt familiarizați cu preferințele lor și sunt pregătiți să plătească mai mult pentru produsul preferat. Un singur recipient de sticlă poate costa câteva mii de euro.
România se află pe locul şase în topul producătorilor de vinuri din Europa. În România, funcționează aproximativ 500 de crame.