Un mesaj îngrijorător vine de la Organizația Mondială a Sănătății. Obezitatea afectează tot mai mulți oameni, inclusiv în România, unde avem cel mai ridicat procent al persoanelor obeze din toată Europa.
Mâncăm prea mult și alimentele nu sunt de calitate, iar acest lucru ne afectează grav sănătatea.
Astfel de concluzii se aud frecvent în cabinetele medicilor, pentru că numărul românilor supraponderali sau cu obezitate este tot mai mare. Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, indicele de masă corporală mai mare de 30 kg/m² este aproape de 40 de procente, România având cea mai mare problemă din Europa.
Indicele de masă corporală, pe scurt IMC – este indicatorul care arată dacă greutatea unei persoane este adecvată înălțimii pe care o are.
Medicii susțin că sunt peste 240 de complicații asociate obezității, iar cele mai frecvente sunt bolile de inimă, diabetul zaharat, AVC, boala ficatului gras și chiar unele tipuri de cancer.
Cu cât talia unei persoane este mai mare, cu atât gradul de obezitate viscerală este mai crescut, spun medicii.
Un alt studiu realizat de Societatea Română de Chirurgie Bariatrică și Metabolică arată că 6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi, dar mulți nu sunt conștienți de pericol.
O dietă fără fast food și mâncare procesată, dar bogată în fructe și legume, exercițiile fizice regulate, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool pot contribui la eliminarea kilogramelor în plus.