Ne reformăm greu şi asta ne costă scump. Comisia Europeană suspendă o parte din a treia plată PNRR, în jur de 1 miliard de euro, pentru că nu am îndeplinit ce am promis. Mai exact, numim în continuare în fruntea companiilor de stat personaje susţinute politic, fără experienţă în domeniu, iar aceste numiri sunt netransparente. Vestea bună este că am mai avea şase luni de graţie în care să îndeplinim jaloanele impuse de Comisie.
Comisia Europeană a aprobat marţi o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 dintre cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de 2 miliarde de euro, fără prefinanţare, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, elementul central al programului NextGenerationEU.
Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse şase jaloane vizând reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat, investiţii din domeniul transporturilor şi reforma regimului fiscal al microîntreprinderilor.
Şefi incompatibili şi procese de selecţie a membrilor din Consiliile de administraţie – netransparente. Comisia Europeană ne-a avertizat încă din luna iunie că am putea pierde bani grei din aceste motive. Printre companiile de stat vizate sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi Oil Terminal.
Pentru toate procedurile de selecţie au fost publicate anunţuri banale, la mica publicitate, în zone slab vizibile. Comisia Europeană a constatat conflicte de interese. Candidaţii erau şi membrii în comitetului de selecţie. În plus, salariile şefilor nu erau corelate cu indicatori de performanță.
N-am ţinut cont nici de faptul că Bruxelles-ul a stabilit că secretarii de stat sunt incompatibili cu funcţiile de conducere. De exemplu, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost reales preşedinte al Consiliului de Administraţie al Romgaz.
Guvernul riscă să piardă peste un miliard de euro, din 2.7 miliarde de euro, din cererea trei de plată, pentru ca nu a îndeplinit reformele cerute de Bruxelles. Finanțarea pentru metroul de la Cluj a fost exclusă din PNRR. Iar Comisia ne cere să scădem şi pragul de impozitare redusă a microîntreprinderilor de la 500.000 la 88.500 de euro.
Comisia Europeană a trimis azi noi observaţii cu privire la cele şase reformele neîndeplinite.
Sursa: Antena 1