Samoilă Mârza, „fotograful Unirii”


Povestea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 a ajuns la noi datorită lui Samoilă Mârza. Cunoscut în istoria noastră drept „fotograful Unirii”, acest tânăr născut într-un sat din județul Alba, a fost singurul care a reușit să imortalizeze acea zi legendară. El este cel care le-a stat alături miilor de oameni, ce au răspuns chemării patriotice. Haideți să-l descoperim împreună pe Samoilă Mârza, omul care, datorită dedicării sale, ne permite astăzi să trăim emoțiile și mândria strămoșilor noștri.

Samoilă Mârza este tânărul din satul Galtiu, județul Alba, care a reușit să imortalizeze pentru totdeauna un moment deosebit din istoria României – Marea Unire din 1918. Crescut într-o familie de țărani, într-o vreme când România Mare părea doar un vis îndepărtat, Samoilă a dezvoltat încă din copilărie o pasiune pentru fotografie.

Norocul a făcut ca el să învețe secretele fotografiei de la cunoscutul sibian Iainek. În scurt timp, tânărul a decis să-și cumpere primul aparat foto, un vis pe care l-a transformat în realitate după ce a vândut doi boi. Cu acel aparat, Mârza a surprins celebrele imagini de la Marea Adunare Națională, lăsând o moștenire valoroasă pentru întreaga națiune.

Când a aflat vestea Marii Uniri, tânărul fotograf, proaspăt întors de pe front, și-a luat aparatul cu burduf, trepiedul și clișeele de sticlă, s-a urcat pe bicicletă și a pornit spre locul unde se făcea istoria. Deși vremea era mohorâtă, dorința de unire i-a luminat drumul spre Cetatea Alba Iulia. A imortalizat momentul citirii Rezoluției Adunării Naționale, iar cele șase fotografii i-au adus titlul de „Fotograful Unirii” – singurul care a reușit să surprindă acest mare moment în imagini.