Nunțile sunt mai restrânse, în aer liber, în afara orașelor. Toate serviciile pentru organizarea unei ceremonii s-au scumpit în ultimii cinci ani cu până la 40%, fapt ce îi determină pe miri să cheme mai puțini invitați la felicitări, masă și dans.
Iar nuntașii au mărit darul, pentru că și meniul costă mai mult.
Datele Institutului Național de Statistică arată o creștere medie de peste 20 de procente pentru meniu, poze și filmări și cu 40% pentru muzică și decor.
Prețul mediu pentru un meniu a crescut de la 79 de euro în 2019 la 97 de euro în 2023, arată INS. Dar și numărul nunților a scăzut în ultimii 5 ani, iar durata medie a unei căsnicii este de nouă ani. (carton cifre)
Pentru că prețurile sunt tot mari, de la rochii, fotograf și până la formație sau dansatori, mirii organizează petreceri cu mai puțini invitați.Sălile de petreceri și restaurantele hotelurilor pierd teren în fața locurilor din apropierea pădurilor, în sere ori la marginea orașelor. Și decorurile preferate sunt cele cu flori naturale și culori calde.De pildă, o nuntă în mijlocul unei podgorii, alături de persoanele apropiate, îi tentează pe mulți tineri din capitală.
Într-un asemenea loc, un meniu ajunge și la 200 de euro. Raportate la bugetul total al nunții, meniurile înseamnă doar 50%.
O variantă nouă de cununie este cea în largul mării.De asemenea, datele Institutului Național de Statistică mai arată că numărul locurilor amenajate pentru nunți în ultimii cinci ani a crescut cu peste 30%, ajungând acum la 6.200.