Ședință fără precedent la CCR

România se află în fața unei situații fără precedent. Judecătorii Curții Constituționale discută încă de dimineață, într-o ședință informală.

Ei încearcă să decidă dacă intră în ședință de plen sau nu pentru a analiza cele patru sesizări primite joi de anulare a votului din primul tur al alegerilor prezidențiale.

Este o situație nemaiîntâlnită în istoria Curții Constituționale, când, iată, în preajma turului doi al alegerilor prezidențiale, judecătorii se întrunesc încă de dimineață.

De altfel, într-o ședință informală în care încearcă să analizeze, să dezbată și să discute despre această posibilitate de a declanșa procedura jurisdicțională, în care plenul Curții Constituționale să analizeze acele cereri înregistrate încă de joi privind anularea primului tur de scrutin, în lumina noilor detalii apărute, și anume acele documente ale serviciilor secrete declasificate care arată foarte clar faptul că Federația Rusă s-a implicat în procesul electoral din România și a viciat practic acest proces de vot.

Este o procedură nemaiîntâlnită, însă, spun surse din rândul Curții Constituționale, judecătorii pot să se autosesizeze, pot face o astfel de analiză din proprie inițiativă, chiar dacă cele patru cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, din 24 noiembrie, sunt catalogate, cel puțin până în acest moment, drept petiții.

De altfel, într-un comunicat de presă transmis joi seară, Curtea Constituțională a anunțat foarte clar că aceste cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale au fost înregistrate, că urmează să fie analizate și că singurul lucru pe care îl pot face în această perioadă este să dezbată eventuale sesizări venite din partea celor doi candidați care sunt calificați practic în turul al 2-lea.

Iată, ședința durează, cei drept, iar la finalul ei, judecătorii CCR vor anunța foarte clar dacă vor intra această procedură jurisdicțională, dacă vor intra în ședință de plen pentru a da un vedic cu privire la aceste cereri de anulare a primului tur.

Să nu uităm însă că la începutul săptămânii, aceiași judecători, același plen al Curții Constituționale a României au analizat și au validat până la urmă primul tur, practic intrarea în turul al 2-lea pentru scrutinul programat duminică a celor doi candidați calificați pe primele două locuri.

Școala Națională de Studii Politice și Administrative a solicitat invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale pe motiv că independentul Călin Georgescu ar fi încălcat Constituția în ceea ce privește transparența și legalitatea finanțării campaniei sale electorale.

Rectorul Universității susține că după dezvăluirile făcute de CSAT care arată implicarea Federației Ruse în favoarea lui Georgescu, și dacă ar fi ales președinte după scrutinul programat duminică, mandatul lui Georgescu nu ar putea fi validat.

Între timp, Ministerul Public a deschis din oficiu o anchetă penală după desecretizarea rapoartelor serviciilor secrete legate de implicarea Federației Ruse în alegerile din România. Așa că procurorii vor cerceta posibile infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot, dar și de spălarea banilor și finanțare ilegală a campaniei independentului Călin Georgescu.

Parchetul General nu exclude însă ca o anchetă ar putea deschide și DIICOT, pentru infracțiuni informatice și chiar trădare.

Sursa: Pro TV