TikTok se spală pe mâini în cazul „Călin Georgescu”

Majoritatea candidaţilor la alegerile prezidenţiale din România şi-au stabilit o prezenţă pe reţeaua de socializare TikTok, iar cei care au câştigat şi-au făcut campanie şi pe alte platforme digitale, precum şi în media tradiţională, susţine compania.

Aceştia subliniază că, până în prezent, nu au fost găsite dovezi ale unei „operaţiuni de influenţă ascunsă” pe Tik Tok, în ultimele săptămâni, legate de alegerile prezidenţiale din România şi nici dovezi de influenţă străină.

În ceea ce priveşte rolul acestei reţele de socializare în alegerile din România, TikTok face publică lista candidaţilor care au beneficiat de o prezenţă pe TikTok, menţionând că „mesajul sugerat conform căruia Călin Georgescu a avut o abilitate unică de a ajunge la publicul platformei noastre este cel puţin inexact şi induce în eroare”.

De asemenea, Călin Georgescu a avut şi o prezenţă şi în media naţională, respectiv pe TVR 1, Digi24, Metropola TV, TVR Info, Prima TV, dar şi la anumite podcasturi, susţin reprezentanţii TikTok.

Potrivit sursei citate, regulile Comunităţii TikTok interzic promovarea politică plătită, publicitatea politică şi strângerea de fonduri de către politicieni şi partide politice, precum şi campaniile plătite cu influenceri, iar conturile care încalcă aceste reguli sunt eliminate.

În ceea ce priveşte falsificarea identităţii, TikTok afirmă că are „politici clare şi ferme”, interzicând conturile care se prezintă drept o altă persoană sau entitate reală fără a dezvălui în numele contului că este vorba despre un cont de fan sau de parodie, cum ar fi utilizarea numelui, detaliilor biografice, conţinutului sau imaginii unei persoane fără a specifica acest lucru.

Despre prevenirea comportamentului neautentic, TikTok menţionează că permite utilizatorilor săi să-şi exprime opiniile politice şi să-şi arate sprijinul pentru candidaţii politici, iar acest lucru se întâmplă frecvent în timpul alegerilor din întreaga lume.

„Totuşi, detectăm şi oprim proactiv orice încercări care ar putea afecta integritatea platformei, fie prin răspândirea dezinformării, manipularea discursului public sau implicarea în comportamente înşelătoare. Prin utilizarea tehnologiei avansate şi colaborarea cu experţi, rămânem dedicaţi creării unui mediu de încredere pentru comunitatea noastră”, se arată în document.Astfel, în perioada cuprinsă între luna septembrie şi ziua de luni a acestei săptămâni, TikTok a eliminat peste 66.000 de conturi false, peste 7.000.000 de aprecieri false şi peste 10.000.000 de urmăritori falşi.Nu în ultimul rând, TikTok remarcă faptul că o analiză a altor platforme (X, Instagram, Facebook şi YouTube) a arătat că nici pe acestea videoclipurile nu conţineau codul de mandatar financiar (CMF).

În concluzie, reţeaua de socializare TikTok transmite că rămâne deschisă să colaboreze cu „toate autorităţile relevante, atât la nivel european, cât şi local”.