Cei care nu au porc în gospodărie sau nu au surse sigure de carne apelează la comercianți pentru a se asigura că au preparate tradiționale pe masa de Crăciun. Totuși, de multe ori, ajungem să cumpărăm la prețuri mari produse de slabă calitate, precum zgârciuri, apă și multă grăsime, în loc de tobă, lebăr sau cârnați.
Am da orice pentru pentru gustul şi mirosul bunătăţilor că la mama acasă de sărbători şi de asta profită mulţi comercianţi. Am vizitat mai multe târguri tradiţionale şi pieţe din Bucureşti. Cârnaţii, toba, lebărul, caltaboşul şi jumările ne tentează din galantare.
Am fost la cumpărături în mai multe piețe din Capitală și am cumpărat carne proaspătă, carne de porc, cârnați, ficat, și am ales dintre produsele tradiționale și tobă.
Ne-am întors după o săptămână pentru rezultate. Şi analiză specialiştilor e şocantă.
Şi după tocare se văd încă flaxurile, zgârciurile din carne, se vede carnea de calitate inferioară, partea albă, da. Se vede că o pieliță, vedeți, este foarte greu de omogenizat.
Toba analizată în laborator nici măcar nu-şi merită numele, pentru că are puţine în comun cu preparatul original.
Peste 5.000 de unităţi comerciale din pieţe, măcelarii și carmangerii au fost deja verificate în ultimele două săptămâni de Autoritatea Sanitară Veterinară. Inspectorii au controlat şi sute de autoturisme din care așa-zişii producători vindeau bucate tradiţionale. Au retras de la comercializare peste 10 tone de carne. Doar că piaţa e în continuare inundată de produse dubioase.
Într-o mare de falsuri şi produse ţinute în condiţii mizere, siguranţa alimentară e un scop tot mai greu de atins. Dacă autorităţile nu ne pot apăra, singură soluţie rămâne să o facem singuri. Bunătăţile făcute în casă sau provenite din surse sigure rămân singurele variante care nu ne pun în pericol sănătatea.
E nevoie de efort şi spirjin din partea autorităţilor că tradiţiile să fie păstrate aşa cum trebuie şi gustul să rămână autentic românesc.