Coaliția pro-europeană formată din PSD, PNL și UDMR a anunțat oficial un acord privind un program de guvernare comun. Liderii celor trei partide au făcut declarații marți seară, însă nu au menționat USR, care pare să fie lăsat deoparte în acest proces, chiar dacă Elena Lasconi a participat neinvitată la negocieri. În ciuda acestui acord, mai există două probleme importante de rezolvat: desemnarea candidatului pentru funcția de președinte și alegerea premierului. Deciziile referitoare la aceste funcții vor fi cruciale pentru viitorul guvernului și al coaliției.
Va intra sau nu USR la guvernare? Este principala întrebare a momentului: dacă partidul Elenei Lasconi va fi la masa puterii în viitorul guvern al coaliţiei pro-europene sau dacă va fi forţat să rămână în Opoziţie alături de partidele de extremă dreaptă.
Marţi seară am avut un prim semnal. După negocierile de la Palatul Victoria la care a participat şi Elena Lasconi, PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale şi-au asumat un program comun de guvernare, dar liderii USR au refuzat să semneze comunicatul de presă prin care partidele au trasat principalele reforme şi măsuri fiscale. Este mai degrabă un semnal că USR este cu un pas în Opoziţie.
Un nou semnal a venit miercuri dimineaţă la reluarea negocierilor în parlament privind programul de guvernare. Sursele Observator spun că liderii USR acuză că măsurile fiscale propuse de ei nu au fost incluse în programul de guvernare şi că PSD, PNL şi UDMR au respins propunerile lor. Toată lumea se întreabă de ce nu a semnat USR comunicatul prin care noua coaliţie a anunţat principalele măsuri din programul de guvernare.
Elena Lasconi a spus că a văzut doar o listă lungă de promisiuni care au mai fost făcute în trecut de Marcel Ciolacu şi că USR nu a primit la negocierile de aseară răspunsuri la principalele întrebări: Cum vor fi finanţate reformele din programul de guvernare, ce reduceri de cheltuieli se vor face şi de unde se va tăia concret şi care va fi diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile statului în bugetul de anul viitor.
Astăzi, la Palatul Victoria, va începe o nouă rundă de discuții, la care vor participa și liderii USR, iar acest lucru ar putea lămuri dacă partidul se va alătura sau nu coaliției pro-europene. PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale au dat un ultimatum celor de la USR, afirmând că dispun de suficiente voturi în parlament pentru a forma o majoritate și pentru a instala un nou guvern.
O întrebare importantă rămâne cine va fi desemnat premierul. Un semnal semnificativ a fost transmis marți de președintele PNL, Ilie Bolojan, care a spus că ar fi de acord ca PSD să dea premierul, având în vedere că acest partid are cel mai mare număr de mandate în viitorul parlament. Totuși, Bolojan a lansat un atac voalat la adresa liderului PSD, Marcel Ciolacu, sugerând că acesta ar trebui să reflecteze dacă mai are credibilitatea și autoritatea necesare pentru a conduce guvernul și pentru a-și asuma reformele dificile care urmează în 2024.