Prețul gazelor europene a crescut după închiderea rutei de aprovizionare cu gaze rusești prin Ucraina. Gazul din depozite este consumat într-un ritm mai rapid decât în orice alt an din 2021 până acum, iar stocurile sunt la aproximativ 75%, din cauza vremii extrem de reci din ultimele săptămâni. Un oficial italian susține că Uniunea Europeană ar trebui să impună un plafon de 60 de euro pe MWh pentru prețul gazelor.
Petrolul și gazele naturale s-au scumpit în Europa la începutul anului. Închiderea rutei de aprovizionare prin Ucraina a determinat o creștere a cotațiilor futures la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, ajungând la 51 de euro pe MWh, în timp ce țițeiul european se tranzacționa aproape de 76 de dolari pe baril. Prețul în timp real poate fi urmărit aici.
Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsura de urgență privind plafonarea prețului gazelor naturale și să impună o limită de 60 de euro pe Megawatt-oră, pentru a preveni un posibil șoc al prețurilor la energie, a declarat vineri ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin.
Temerile legate de un șoc energetic s-au amplificat după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască un acord privind tranzitul gazelor naturale rusești, punând capăt astfel unor decenii de dominație a Moscovei asupra piețelor energetice europene.
Actualul plafon impus de Uniunea Europeană asupra prețurilor la gaze va expira la sfârșitul acestei luni și se aplică doar în cazul în care prețurile europene depășesc 180 de euro pe Megawatt-oră, un nivel care nu a mai fost atins de la începutul războiului din Ucraina. Ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, a declarat într-un interviu pentru un post de radio că UE ar trebui să reînnoiască plafonul de preț, dar nu la 180 de euro, ci la 50 sau 60 de euro.
Pichetto Fratin a subliniat că Italia dispune de suficiente rezerve de gaze pentru a depăși următoarele două luni fără dificultăți, menționând că depozitele de gaze sunt pline în proporție de aproape 80% din capacitate.
Livrările de gaze ale grupului rus Gazprom către Europa prin Ucraina au fost complet oprite la 1 ianuarie, după expirarea acordului de tranzit pe cinci ani. Oprirea livrărilor către Slovacia și alte state din Europa Centrală vine într-un moment în care regiunea se pregătește să facă față temperaturilor scăzute în ianuarie, iar depozitele de gaze se golesc mai rapid decât de obicei, ceea ce face mai dificilă reumplerea pentru viitorul sezon.