Incidentul neobișnuit al unui chirurg care a „contractat” cancerul de la pacientul său operat

Un medic care a operat un pacient cu cancer a „contractat” boala, un eveniment extrem de rar în domeniul medical. Conform regulii generale, cancerul nu este contagios, fiind complet diferit de bolile infecțioase.

Totuși, uneori imposibilul devine posibil, iar acest lucru este demonstrat de un caz medical extrem de rar care a stârnit agitație printre cercetători.

Un bărbat de 32 de ani din Germania fusese diagnosticat cu un tip rar de cancer și i se îndepărtase o tumoare din abdomen.

În timpul intervenției chirurgicale, medicul care efectua procedura s-a tăiat accidental la mână, însă rana a fost dezinfectată și bandajată imediat. Cu toate acestea, după cinci luni, chirurgul în vârstă de 53 de ani a observat o umflătură în locul unde se rănise și a solicitat îngrijiri medicale, potrivit publicației Daily Mail.

Umflătura s-a dovedit a fi o tumoare malignă, iar testele au arătat că aceasta era genetic identică cu cancerul de care suferea pacientul său. Astfel, echipa medicală a concluzionat că medicul a contractat cancerul atunci când celulele tumorale au pătruns în tăietura de pe mână. Autorii raportului de caz au subliniat că situația este extrem de rară, având în vedere că în cazul unui transplant tradițional, organismul respinge orice țesut străin. Cu toate acestea, în cazul medicului, organismul său a avut un „răspuns imunitar antitumoral ineficient”, permițând dezvoltarea și creșterea tumorii.

Deși cazul a fost semnalat inițial în 1996, dezbaterile pe marginea acestuia au reînceput în prezent.

Studiul a fost publicat în The New England Journal of Medicine, explicându-se „transplantul accidental” al histiocitomului fibros malign al pacientului – un tip rar de cancer care se formează în țesuturile moi, aproximativ 1.400 de cazuri anual în lume.

Deși operația inițială a pacientului bolnav de cancer a fost un succes, acesta a decedat din cauza complicațiilor apărute ulterior. La cinci luni după intervenție, chirurgul, care se tăiase accidental la baza degetului mijlociu stâng în timpul procedurii, a observat o umflătură dură asemănătoare unei tumori și a consultat un alt specialist.

Testele genetice efectuate nu au arătat rezultate anormale, dar tumoarea a fost totuși extirpată, iar analiza microscopică a revelat că era un histiocitom fibros malign. Medicul care l-a tratat pe pacient și pe chirurg a ridicat ipoteza ca tumorile să fi fost înrudite. După ce probele din ambele tumori au fost analizate, s-a constatat că erau identice, având aceleași tipuri de celule și aceleași structuri celulare. Astfel, s-a sugerat că chirurgul ar fi putut transfera, fără să știe, celule canceroase de la pacient prin tăietura de pe mâna sa, permițând bolii să se dezvolte în corpul său.

Autorii raportului au explicat că, de obicei, transplanturile de țesut între persoane induc un răspuns imunitar care duce la respingerea țesutului străin. În cazul chirurgului, a apărut o reacție inflamatorie în jurul tumorii, dar masa tumorală a continuat să crească, sugerând un răspuns imunitar antitumoral ineficient. Cercetătorii consideră că tumora ar fi putut scăpa de atacul imunitar prin modificări moleculare și prin incapacitatea organismului chirurgului de a recunoaște și distruge celulele tumorale.

Deși chirurgului i-a fost extirpată tumoarea, nu există semne că cancerul s-ar fi răspândit sau ar fi recidivat la doi ani după intervenție. Cazuri de acest tip sunt extrem de rare, iar cercetările privind transmiterea cancerului prin transplanturi de țesut sunt limitate, cu doar câteva rapoarte de cazuri sporadice.